AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz Türkiye Büyük Millet Meclisinde Sözleşmeli Öğretmenleri, Diyanet İşlerinde ve Sağlık Bakanlığında görev yapan süreli sözleşmeli personelleri ilgilendiren önemli bir kanun teklifi sundu. Teklif Komisyonda görüşülerek kabul edildi.
DEĞİŞİKLİK OLACAK
Mehmet Akif Yılmaz, Nazım Maviş ve Ak Parti Milletvekillerinin imzasının bulunduğu Kanun Teklifi ile Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen hizmetlerin çağın ihtiyaçlarına uygun, eğitim ve öğretim etkinliklerinin kaliteli, verimli ve yüksek standartlarda sunulabilmesi için çeşitli konularda kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Yapılan düzenlemelerle çeşitli konulara ilişkin uygulamalarda birlikteliğin sağlanması, yetki ve sorumlulukların tanımlanması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanımı hedefleniyor. Bu kapsamda toplam 8 kanun ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılacak.
ZORUNLU HİZMET SÜRESİ KISALACAK
Teklifte Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan sözleşmeli Öğretmenler, Diyanet İşlerinde ve Sağlık Bakanlığında görev yapan süreli sözleşmeli personelin kadroya atanabilmeleri için zorunlu çalışma süreleri 6 yıldan 4 yıla düşürülecek. Ayrıca Eğitim-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi, özel sektör tarafından mesleki eğitime doğrudan katkı sağlanması ve faaliyet gösterilen alanlarda ihtiyaç duyulan becerilere sahip nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla Mesleki Eğitim Merkezlerinin Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerince ve özel sektör tarafından açılması hakkında görüş belirten Yılmaz; “Mesleki ve teknik eğitimde sanayicimizin nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkısı halen var. Organize sanayi bölgeleri Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayarak eğitime destek sağlıyor, devletle işbirliğinde okullar açılıyor. Organize sanayi bölgeleri ve özel sektör, Özel Mesleki Eğitim Merkezi açabilme konusunda talepte bulundu. Mesleki alan bazlı eğitim vermek istiyorlar. Sanayiciler diyor ki ‘Alanımda yetişmiş eleman ihtiyacım var, buna yönelik alan bazlı eğitim veren merkezler olmalı.’ Yapılan düzenleme ile OSB’ler ve özel sektör kendi alanına has Özel Mesleki Eğitim Merkezleri açabilecek” dedi.
TEKLİFTEKİ MADDELER
– İlkokula başlama yaşıyla ilgili düzenleme yapılarak ve öğrencilerin gelişim düzeyleri ile bireysel özellikleri göz önünde bulundurularak okula başlayabilmesi sağlanıyor. Madde ile 66 ay olan okula başlama yaşı 69 ay olarak yeniden düzenleniyor. Ayrıca öğrencilerin gelişim düzeylerine göre okula erken veya geç başlama hakkı verilmesine ilişkin hususların yönetmelikle belirlenmesine imkan sağlanıyor.
– Gerçek veya Tüzel kişiler tarafından açılan yükseköğrenim öğrenci yurtlarının açılmasına, işletilmesine ve denetilmesine yönelik iş ve işlemlerin daha etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlanıyor.
– 6764 sayılı kanunla çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin mesleki eğitim programı adı altında zorunlu hale getirilmesine ilişkin uyum düzenlemeleri yapılıyor.
– Eğitim-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi, özel sektör tarafından mesleki eğitime doğrudan katkı sağlanması ve faaliyet gösterilen alanlarda ihtiyaç duyulan becerilere sahip nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla mesleki eğitim merkezlerinin organize sanayi bölgesi yönetimlerince ve özel sektör tarafından açılması sağlanıyor.
– Engelli vatandaşlarımıza verilen özel eğitim desteğinin kapsamı netleştiriliyor.
– Diğer bazı konularda çeşitli kanunu düzenlemelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
YORUMLAR