Hayalindeki üniversitede okumak için tüm sene boyunca çalışarak emek harcayan öğrenciler için büyük gün yaklaşıyor. Öğrencilerin kariyer planlamasının önemli bir basamağı olan ve bu yıl ikinci kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavının ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT),15 Haziran Cumartesi günü Saat 10.15’te gerçekleşecek, sınav süresi 135 dakika olacak. YKS’nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise, 16 Haziran Pazar Günü Saat 10.15’te yapılacak, sınav süresi 180 dakika olacak. Üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) aynı gün Saat 15.45’te yapılırken, sınav süresi 120 dakika olarak belirlendi.
"SINAV STRATEJİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN"
Doğa Koleji Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, rutinini bozmayarak son hafta da ders çalışmaya devam etmek isteyen öğrenciler için tüyolar verdi. Öğrencilere son hafta sınav stratejilerini değiştirmemelerini önerenİzgiman, “Hangi teste ne kadar zaman ayıracağınıza ve hangi bölümden başlayacağınıza karar vermiş bir şekilde sınava girin. Son hafta çözdüğünüz deneme sınavlarında, tüm sene boyunca yapmış olduğunuz gibi, yanlış ve boş soruları kontrol edin. Dilerseniz konu tekrarı da yapabilirsiniz, ancak cuma günü dinlenmeye zaman ayırın ve günlük rutininizi bozmayın, özel bir program yapmanıza gerek yok. Bilmediğiniz yerde yemek yememeye dikkat edin ve ağır sporlar yapmayın” dedi.
SAAT 10.00'DAN SONRA SINAVA GİRİLMEYECEK
Öğrencilere, sınava girecekleri binayı önceden görmelerini öneren İzgiman, “En geç saat 9:00’da sınava gireceğiniz binanın önünde olun.Saat 10.00’dan sonra öğrenciler sınav binasına alınmayacak.Geçerli kimlik belgenizle birlikte fotoğraflı sınav giriş belgenizi unutmayın. Sınava girerken yanınıza pet şişe içinde su alabilirsiniz. Yanınızda bulundurmanızın yasak olduğu eşyaların listesine ÖSYM’nin web adresinden ulaşabilirsiniz.” dedi.
YORUM GÜCÜNÜ ÖLÇEN SORULAR
Doğa Koleji Lise Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz, sayısal ve eşit ağırlık alanlarından tercih yapacak öğrenciler için, “Sınava girecek öğrencilerimiz, sınav sisteminin değişmesiyle birlikte hem Türkçe okuryazarlığı hem de yorum gücünü ölçen sorularla karşılaşıyor. Tıp ya da Mühendislik Bölümlerinde okumak isteyen öğrencilerimizin Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözmesi gerekirken; Hukuk, Psikoloji gibi bölümleri isteyen öğrencilerin ise Matematik, Edebiyat ve Sosyal Bilimler-1 testlerini çözmeleri gerekiyor” dedi.
ÖĞRENCİLERİ TYT VE AYT'DE NELER BEKLİYOR?
Doğa Koleji Lise Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen, “Öğrencilerimiz, sınava sayılı günler kala, son 5 yılın çıkmış sorularını çözebilirler. TYT’de genellikle sorular anlama ve yorumlama üzerine geliyor. AYT’de ise geçmiş yıllarda sıklıkla sorulan sanatçılar ve eserlere son kez tekrar için bakabilirler.Konu çalışmak yerine sene içinde öğretmenlerinden öğrendikleri şifrelemeler ve ipuçlarına tekrar bakmaları yararlarına olacaktır” dedi. Sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dahil) öğrencilerin sınav salonundan çıkmalarının yasak olduğunun da altını çizen Dağdelen, “TYT’de sınav süresinin ilk 100 dakikası,AYT’de sınav süresinin ilk 135 dakikası,YDT’de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan vesınavın son 15 dakikası içinde öğrencilerin sınav salonunu terk etmeleri mümkün olmayacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.
YKS'ye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler
Doğa Koleji Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavına kısa bir süre kala, adaylara olumsuz düşüncelerden sıyrılmalarını önerdi. Matematik Bölüm Başkanı Arzu Uz, sayısal bölümden tercih yapacak öğrenciler için sınava ilişkin ipuçları paylaşırken; Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen ise sözel ve eşit ağırlık bölümü öğrencileri için stratejik tavsiyelerde bulundu.
12 Haziran 2019 - 12:11
YORUMLAR